Olijfolie bewaren

Hoewel het een houdbaarheidsdatum heeft is extra vierge olijfolie een voedingsmiddel dat nooit verloopt. Wel zal het zijn goede eigenschappen verliezen. Het is belangrijk van EVOO op de juiste manier te bewaren zodat het zijn eigenschappen zolang mogelijk kan behouden.
Als de olijfolie niet correct wordt bewaard kan de smaak, de kleur en het aroma beïnvloed worden. Hierdoor zullen er waarneembare effecten optreden waarvan één van de meest voorkomende ranzigheid is, in geen geval vormt dit een probleem voor de gezondheid. Het is dus handig van enkele eenvoudige regels te respecteren om de kwaliteit van extra vierge olijfolie al zijn kwaliteiten te laten behouden. Een gevolg van ranzigheid is dat één van de belangrijkste stoffen de polyfenolen, de antioxiderende stoffen die aanwezig zijn in een extra vierge olijfolie zullen afnemen, hierdoor zullen de gunstige eigenschapen voor de gezondheid ook afnemen. 


Licht is een erg negatief aspect dat de samenstelling van extra vierge olijfolie beïnvloedt. Het is dan ook raadzaam om uw EVOO op een donkere plaats te bewaren. Vooral zonlicht "versneld de oxidatie" is één van de belangrijkste vijanden van de goede eigenschappen van olijfolie. 

Geuren om zijn smaak en geur te behouden moet vermeden worden dat extra vierge olijfolie de ruimte deelt met producten die intense geuren of dampen afgeven, omdat olijfolie faciliteiten heeft om geuren te absorberen die de karakteristieke smaak kunnen veranderen.

Warmte is een veroorzaker van oxidatie. 18 °C is een ideale temperatuur om olijfolie te bewaren. Als we onze olijfolie in perfecte staat willen bewaren moeten we voorkomen dat ze kort bij een warmtebron word opgeslagen. Houd ze verwijderd van plaatsen dicht bij het kookfornuis, afwasmachine of andere warmte bronnen in de omgeving. Uiteraard dient de olijfolie niet in de koelkast te worden bewaard, maar in de warmste tijd van het jaar slaan ze best op op de koelste plaats in ons huis.

Verpakking olijfolie wordt verkocht in verschillende formaten van verpakkingen van een simpele petfles tot de meest exclusieve glazen flessen. Extra vierge olijfolie bevat tal van componenten die fungeren als natuurlijk antioxidanten, door langdurig contact met licht en zuurstof zal ze uiteindelijk ranzig worden. Het is dus niet onbelangrijk dat u bij uw keuze van aankoop rekening houdt met de verpakking. Wij raden steeds donkere glazen of blikken verpakking aan die goed hermetisch afsluitbaar zijn. Petflessen? Zeker als je geen grootverbruiker bent zouden we ze eerder afraden, omdat petflessen smaak zouden kunnen afgeven indien ze voor langere tijd worden opgeslagen.

Besluit.

Bewaar olijfolie op een plaats met een stabiele temperatuur vrij van licht en geuren. Extra vierge olijfolie is niet meer dan het pure sap van de vrucht van de olijfboom waarvan het enige conserveermiddel de antioxidanten zijn die worden aangemaakt tijdens de groei van de olijfHoewel deze tips om de eigenschappen van een goede extra vierge olijfolie te behouden, is het raadzaam om de aanbevolen consumptie datum te respecteren.