Bij het bepalen van hoe een
EVOO smaakt, zijn er vier fundamentele kwaliteiten die u moet waarderen. In feite zijn zij degenen waar experts rekening mee houden om de kwaliteit van een goede
EVOO vast te stellen. Op welke smaaknuances moet je letten? De smaak verwijst naar de sensaties die de
EVOO zal ontwaken door de smaakpapillen van de tong. In die zin kun je bitterheid en jeuk in de keel waarnemen, wat aangeeft dat de
EVOO afkomstig is van groene olijven, of een bepaalde zoetheid die vertegenwoordigt dat het een
EVOO is die wordt geproduceerd uit rijpe
olijven. De smaak bestaat uit de olfactorische noten die de
EVOO je geeft in je neusholte tijdens het proeven van de olijfolie. Op dit punt is fruitigheid hoe de kwaliteit van extra vierge olijfolie smaakt, begrepen als de reeks olfactorische sensaties die kenmerkend zijn voor de
olijfolie afkomstig van vers en gezond fruit, direct en/of retronasaal waargenomen, volgens de definitie van het internationaal
Olive oile Consum. Dit wil zeggen, als je voor een goede
EVOO staat zul je herinneringen opmerken aan fruit, groenten, noten, gras, bladeren, kruiden enz...
Een ander aspect dat u moet analyseren om te bepalen hoe extra vierge
olijfolie smaakt, is de fysieke consistentie van de olie, altijd op zoek naar een vloeibare
EVOO, nooit pasteus of waterig. Dit betekent dat je een zachtheid in het eerste en derde deel van de mond moet waarderen.
Het is de reeks sensaties die worden waargenomen na het doorslikken van de extra vierge
olijfolie en die nieuwe nuances aanbrengen in de proeverij. Waar moet je op letten bij een
EVOO? Vooral dat het in balans is, zonder dat er een aroma of smaak uitsteekt.
Hoe moet EVOO niet smaken?
Als je een bepaalde nasmaak van alpechin opmerkt "die sterke en zure geur die tijdens de productie uit sommige molens komt" heb je te maken met een EVOO van slechte kwaliteit. Niet vergeten dat deze smaak te wijten is aan het feit dat de olijven te lang in slechte omstandigheden zijn bewaard, waardoor ze fermenteren. Hetzelfde gebeurd als je beschimmelde noten waarneemt, dit geeft aan dat de vruchten zijn opgestapeld met vocht, waardoor schimmels zijn ontwikkeld die de kwaliteit van de EVOO schaden. Proeft de olie zuur of zuur alsof ze azijnachtig is? Dit gevoel is typisch voor gefermenteerde olijven of die niet goed zijn gereinigd tijdens het productie proces, wat leidt tot vorming van azijnzuur, ethylacetaat en ethanol. Metalen: dit komt voor als de olie te lang in contact is geweest met metalen oppervlakten. Het zal de smaak van metaal ontwikkelen wat aangeeft dat het niet het beste product is om te consumeren.
Tot slot zal een goede EVOO nooit muf smaken. Alleen oliën die een oxidatief proces hebben ondergaan hebben deze negatieve eigenschap.
Nu je eenmaal weet welke smaken je moet vermijden en de attributen die je moet zoeken in een EVOO, is de waarheid dat je persoonlijke smaak doorslaggevend zal zijn bij het kiezen van een extra vierge olijfolie die het best bij jouw past.