Hoe olijfolie wordt gemaakt.

een
                         We starten met de algemene procedure voor het maken van olijfolie, ongeacht de technologie die er wordt gebruikt. 

Pluk van de olijven.
De eerste stap bestaat uit het verzamelen van de olijven. Dit gebeurt mechanisch of met de hand, met de hand is natuurlijk een leukere manier, zeker om samen met vrienden of familie te doen. Deze activiteit is geschikt voor alle leeftijden zowel voor kinderen als gepensioneerden.

Malen van de olijven.
Zodra we de olijven verzameld hebben gaan we ze ontdoen van takken en bladeren, het is raadzaam van hier de nodige aandacht aan te besteden zodat we een propere olijf hebben. Hierna zullen de olijven worden verpletterd met een technologie die de olijvenmolen ter beschikking heeft. Vroeger gebeurde dit proces met molenstenen, tegenwoordig gebruikt men hiervoor een hamermolen of een ander gadget waar de olijven mee geplet worden.

De pasta wordt los geklopt zodat de olie zich kan scheiden.
De pasta gaat vervolgens in de menger waar deze bij een temperatuur onder de 27°C wordt losgemaakt van het rest. (huid, pulp, bot en vegetatiewater van de olijf) Deze handeling zal ongeveer een uur in beslag nemen. Het is van zeer groot belang dat de temperatuur niet boven de 27°C gaat, anders behoord de olijfolie niet tot de categorie eerste koude persing of extractie!

Druk op de pasta om het sap eruit te halen.
Door mechanische druk op de pasta uit te oefenen wordt het pure sap van de olijf verkregen. Van in de romeinse tijd wordt dit proces uitgevoerd door de pasta te persen. Door de jaren heen is de technologie geëvolueerd waardoor dit proces op een efficiëntere en schonere manier kan worden gedaan.

De olie decanteren.
Het decanteren bestaat uit het scheiden van de olijfolie van het water en de vaste stoffen die in het vers geperste sap achter gebleven zijn. Dit is een natuurlijk proces die de olie scheidt en langzaam naar de top stijgt. Op deze manier kunnen bij een gecontroleerde temperatuur en met behulp van meerdere bezinkende containers water en onzuiverheden uit de olijfolie gehaald worden. Dit wordt ook wel de olie reinigen genoemd. Het is van belang dat deze handeling in rvs containers wordt uitgevoerd.

(Optioneel) Filter de olijfolie.
Tot slot kan de olijfolie dadelijk na het decanteren geconsumeerd worden of gefilterd om de laatste resten van vocht en onzuiverheden die in de olie zijn achtergebleven volledig te verwijderen. Om de eigenschappen van de oorspronkelijke olijfolie niet te veel te veranderen heeft dit zijn voor- en nadelen.