Hoe een goede olijfolie herkennen

Laten we beginnen met de kleur.
Een prachtige groene is van top kwaliteit en een goud gele is eerder minderwaardig, zullen de meeste onder ons gaan vermoeden. Niets is minder waar dan zulke gedachten. Een groene Extra Virgin olijfolie kan slecht zijn en een goudgele kan goed zijn en omgekeerd natuurlijk ook. Dit is ook de reden dat een officieel proefpanel een proefsessie steeds zal uitvoeren met een blauw gekleurd proefglas, hierdoor zal de kleur van de olijfolie geen invloed hebben op de smaak. Het menselijk brein zou door het zien van de groene kleur de EVOO tot een beter niveau kunnen plaatsen. Dus besluiten we hieruit dat een goede Extra Virgin olijfolie iets anders is dan een mooie kleur.

Geuren en smaken.
We houden dus geen rekening met de kleur, maar gaan ons verder verdiepen op de geur en de smaken van de Extra Virgin olijfolie.
Een goede EVOO ruikt fruitig en kan je daarom herkennen aan aroma's. 
Als je de geur waarneemt van de vrucht van de olijfboom is dat een teken dat je met een goede EVOO te maken hebt. Bij oliën van lagere kwaliteit is deze geur praktisch onherkenbaar. De geur van groene amandel noten gaan waarschijnlijk je geur zintuigen prikkelen bij het ruiken van een goede EVOO. De geur van vers gemaaid gras is een veelvoorkomend aroma dat wordt waargenomen bij het ruiken aan een goede extra vierge olijfolie. Dit zal eveneens de proeverij een aangenaam gevoel van frisheid geven.
Kruiden: heb je een EVOO geprobeerd en neem je bepaalde invloeden waar van kamille, tijm, rozemarijn, kaneel basilicum of venkel? Dit zijn aroma's die kwaliteit geven en zorgen voor de complexiteit van het product.
Tomaat: een andere veel voorkomende geur in een EVOO is de geur van tomaat, in één van zijn versies rijp, groenfruit, plant .... , vooral in de PICUAL variëteit en in biologische producties zijn deze geuren en smaken waarneembaar. Ruik je de geur van een vijgenboom? Dit is eveneens een waarneembare geur van een goede EVOO net zoals je in sommige soorten groene oliën een toets van artisjok zal kunnen waarnemen.
Appel: het zal wat makkelijker voor je zijn om het appelaroma in een zoute EVOO te detecteren, in dat geval bent u geconfronteerd met een EVOO die vervaardigd is met olijven geoogst op hun optimale rijpheid. Het aroma dat bananenschil oproept bij olijfolie heeft vooral te maken met een vroege olijven oogst.
Nu weet je hoe een goede EVOO kan ruiken, neem de proef op de som van wat je geleerd hebt.